Lidhje

Sfidat e Ukrainës, të njëjta me të Rusisë


Revolucioni pro-evropian i Ukrainës arriti këtë vit të zëvendësojë presidentin e saj pro rus me udhëheqës që favorizojnë integrimin evropian. Por aneksimi nga Kremlini i Krimesë dhe mbështetja e tij për kryengritësit pro rusë në Ukrainën lindore, ka ngritur shqetësime të shumta se vendi do të vazhdojë të mbetet në gjendje të paqëndrueshme që mund të degradojë në luftë të përgjithshme. Analistët politikë thonë se veprimet e Kremlinit janë një kërcënim për të dyja vendet:

Udhëheqësit e Ukrainës e përkujtuan një vjetorin e revolucionit të quajtur Euromaidan jo me festime por si një rast të zymtë.

Për të afërmit e protestuesve të vrarë në përleshjet që sollën përmbysjen e presidentit pro rus Viktor Janukoviç drejtësia ende nuk është vënë në vend dhe kostoja e revolucionit po rritet.

Mijëra njerëz kanë vdekur në luftimet me kryengritësit e mbështetur nga Kremlini në lindje të vendit, një sfidë e madhe kjo për udhëheqësit e rinj të Ukrainës, thotë Yuri Yakymenko i qendrës Razumkov të Kievit.

Yuri YAKYMENKO, Qendra Razumkov:

"Për herë të parë në historinë e Ukrainës së pavarur ne jemi në gjendje lufte kundër një agresori më të madh, sepse kështu duhet ta quajmë."

Por shumica e ukrainasve, si ish protestuesja Valentina Blian, thonë se sakrifica për një të ardhme evropiane ia vlen.

Valentina Bilan, ish-protestuese:

"Ne kemi zgjedhur një parlament, le të shpresojmë se ai do të funksionojë. Me kalimin e kohës çdo gjë do të bëhet mirë. Do t'i kujtoni këto fjalë. Unë mora pjesë në Revolucionin Portokalli. Gjëja më e frikshme pas revolucionit është kur njerëzit zhgënjehen."

Luftimet e kanë hequr vëmendjen nga reformat aq të nevojshme ekonomike dhe politike në Ukrainë dhe Rusi, dy ekonomi që po bien me shpejtësi.

Yuri Pivovarov i Akademisë ruse të Shkencave thotë se ekspansioni i presidentit Vladimir Putin në Ukrainë është një kërcënim edhe për arritjet demokratike të Rusisë.

Yuri PIVOVAROV, Akademia ruse e Shkencave:

"Përmes politikës së agresionit, aneksimit dhe ndërhyrjes në Ukrainë, regjimi i Putinit po ndjek një vijë të ngjashme edhe brenda vendit. Klima politike është ftohur ndjeshëm. Rreziqet për njerëzit që mendojnë ndryshe, për opozitën, janë rritur mjaft. Në këtë kuptim, lufta në Ukrainë është edhe një luftë në Rusi, ku i gjithë aparati i qeverisë është në luftë kundër disidencës, kundër njerëzve që mendojnë ndryshe."

Drejtori i Qendrës Carnegie të Moskës Dmitri Trenin thotë se ka pak oreks për një kompromis aq të nevojshëm midis Rusisë dhe Ukrainës.

Dmitri Trenin, QENDRA Carnegie, MOSKË:

"Kjo, sidomos në Perëndim sepse çdo kompromis në këtë pikë do të shihej si një lëshim ndaj Presidentit Putin. Dhe kjo është krejtësisht e papranueshme. Por, në qoftë se është kështu, e vetmja rrugëdalje mbetet të jetë rënia e regjimit të këtushëm. Meqenëse pak a shumë kështu lexohet situata nga Kremlini, kjo i shton mjaft rreziqet për Rusinë."

Udhëheqësit e Ukrainës nuk do ta kenë të lehtë përballjen me Rusinë, e cila po shfaqet gjithnjë e më arrogante, ndërsa përpiqen të kapërcejnë kulturën e korrupsionit politik që çoi në revolucionin e Euromaidanit.

Ukraine's pro-European revolution succeeded this year in replacing its Russia-leaning president with leaders favoring European integration. But the Kremlin's annexation of Crimea, and support for pro-Russia rebels in east Ukraine, has many worried the country will remain unstable or conditions will deteriorate into all-out war. Political analysts say the Kremlin's actions are a threat to both countries. VOA's Daniel Schearf reports from Kyiv.

((NARRATOR))

Ukraine's leaders marked the one-year anniversary of Ukraine's Euromaidan revolution not with celebration but as a somber occasion.

Relatives of protesters killed in the clashes that led to the ouster of Russia-backed President Viktor Yanukovich have yet to see justice. And the costs of revolution are adding up.

Thousands have died in ongoing fighting with Kremlin-backed rebels in the east, a major challenge to Ukraine's new leaders says Yuri Yakymenko ((YUR-ee yehk-yeh-MEHN-koe)) with Kyiv's Razumkov Center.

((YURI YAKYMENKO, RAZUMKOV CENTER (in Ukrainian) ))

“For the first time in the independent history of Ukraine we are in a state of war against the biggest aggressor, we can even say adversary. We should call it like it is.”

((NARRATOR))

But most Ukrainians, like Euromaidan protester Valentina Blian ((bee-LAHN)), say the sacrifice for a European future is worth it.

((VALENTINA BILAN, EUROMAIDAN PROTESTER (in Ukrainian) ))

“We’ve elected a parliament, let’s hope that it will work. Everything will be fine in time. We will remember my words. I went through the Orange Revolution. The scariest thing after revolution is that people should not be disappointed.”

((NARRATOR))

The fighting has drawn attention away from much needed economic and political reforms in Ukraine and Russia, as both economies are on a downward spiral.

Russia Academy of Sciences' Yuri Pivovarov says President Vladimir Putin's expansion into Ukraine is also a threat to Russia's democratic achievements.

((YURI PIVOVAROV, RUSSIA ACADEMY OF SCIENCE (in Russian) ))

“Through the politics of aggression, annexation, and intervention in Ukraine, the Putin regime is simultaneously taking the same line internally. That is, the political climate has cooled sharply. The risks for people who think differently, alternatively, for the opposition, have increased significantly. In this sense, the war in Ukraine is also a war in Russia, where the whole government apparatus is warring against dissidence, against people with a differing opinion.”

((NARRATOR))

Carnegie Moscow Center's Director Dmitri Trenin says there is little appetite for a much needed compromise between Russia and Ukraine.

((DMITRI TRENIN, DIRECTOR, CARNEGIE CENTER MOSCOW (in English) ))

“Particularly in the West because any compromise at this point will be seen as a concession to Putin. And this is totally unacceptable. But, if that's the case then the only exit out of it should be the collapse of the regime here. And, since this is how it is more or less read in the Kremlin, this raises the stakes enormously high for Russia.”

((NARRATOR))

Ukraine's leaders will have their work cut out for them as they try to deal with a resurgent Russia while dismantling the corrupt political culture

XS
SM
MD
LG