Lidhje

Rregullatorët bankarë: 7 nga 91 bankat europiane nuk mund t'i mbijetojnë një krize tjetër

  • Zëri Amerikës

Rregullatorët bankarë evropianë thonë se shtatë nga 91 banka nuk kanë fonde të mjaftueshme për t’i mbijetuar një krize tjetër të rëndë.

Komisioni i Mbikqyrësve Evropianë të bankave, me qendër në Londër i shpalli rezultatet sot në të ashtuquajturën provë të stresit.

Prova kishte si qëllim që të siguronte investitorët dhe publikun për qëndrueshmërinë e sistemit financiar, megjithëse shumë vende përballen me nivele në rritje borxhi. Investitorët shqetësohen se shumë banka i kanë dhënë hua qeverive evropiane dhe mund të falimentojnë nëse qeveritë nuk e kthejnë borxhin.

Njoftimi i sotëm thoshte se shtatë bankave që nuk e kaluan provën u duhet të grumbullojnë 4.5 miliardë dollarë gjithsej. Mes tyre janë Hypo Real Estate e Gjermanisë, banka ATE e Greqisë dhe pesë banka rajonale spanjolle.

Hypo Real Estate është marrë nën kontroll nga qeveria gjermane.

XS
SM
MD
LG