Lidhje

Ekspertët: Gazetarët e rrezikuar duhet të marrin viza që t'i shpëtojnë përndjekjes


Viza për gazetarët e rrezikuar
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00

Viza për gazetarët e rrezikuar

N grup avokatësh njohur nga Britania dhe Kanadaja, mbrojnë lirinë e medias, thonë se gazetarëve përballen me përndjekje dhe dhunë duhet t'u jepen viza emergjente për t'i ndihmuar ata gjejnë strehë përkohshme. Henry Ridgwell njofton nga Londra.

Viza për gazetarët e rrezikuar
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00

Meksika është një nga vendet rrezikshme botë për gazetarët. Tetë gazetarë janë vrarë atje këtë vit.

"Kur nisem për një punë, unë nisem me idenë se mbulosh një ngjarje është një punë me rrezik."

paktën 61 gazetarë janë vrarë Pakistan nga viti 1992, sipas Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve. shumë vende, reporterët janë shënjestër thjesht sepse bëjnë punën e tyre.

Komisioni i Nivelit Lartë Ekspertëve Ligjorë për Lirinë Globale Mediave, i mbledhur nga Britania dhe Kanadaja dhe i miratuar nga Kombet e Bashkuara, po bën thirrje për një sistem global vizash emergjencës për gazetarët përballen me përndjekje si një nga nëntë rekomandimet kryesore.

"Këtu flasim për gazetarë shumicën e rasteve janë rrezik drejtpërdrejtë dhe kanë nevojë lëvizin - shpesh përkohësisht - vende sigurta derisa mos ketë rrezik për ta. Kjo lloj sigurie për ta është mënyra e vetme këta gazetarë shmangin gjëra shumë, shumë serioze mund t’u ndodhin, si rrëmbim, zhdukje me forcë, ndalim arbitrar, dhunë apo edhe vrasje."

Zhvendosja e tyre nuk është e lehtë. Marrja e një vize për një vend tjetër mund zgjasë me javë dhe shpesh është e shtrenjtë dhe pa asnjë garanci pranimi. Ata kërkojnë azil politik zakonisht duhet pari mbërrijnë destinacion para se aplikojnë gjë e pamundur për shumë gazetarë i nënshtrohen përndjekjes.

"Korniza ndërkombëtare për strehim sigurt nuk funksionon për ta."

Gazetarët shpesh detyrohen kërkojnë rrugë alternative për sigurinë e tyre.

Shpesh, ata detyrohen ikin një vend fqinj, mbase atje ku kufiri kalohet lehtë. Por udhëtimet janë vështira dhe rrezikshme, thotë Elisabeth Witchel e Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve.

Në kaluarën gazetarëve tillë u jepej strehë e sigurtë.

Për shembull, gjatë luftës Irak mesin e viteve 2000, qeveria amerikane jepte viza për individë, përfshirë gazetarë, kishin lidhje me kompanitë amerikane sepse ishin shënjestër, thotë zonja Witchel.

Komisioni i avokatëve po bën thirrje një sistem i tillë strehimi zyrtarizohet dhe përhapet shtetet e angazhuara për mbrojtjen e lirisë medias.

XS
SM
MD
LG