Lidhje

Raporti i OSBE/ODIHR për zgjedhjet në Shqipëri


Audrey Glover

Drejtuesja e Misionit, amb. Odri Glover, deklaroi se fushata ishte e qetë dhe tonet e saj ishin më të qeta se më parë, por mungoi vullneti politik për të zbatuar ligjin dhe politizimi i institucioneve minoi procesin zgjedhor.

“Zgjedhjet janë për votuesit dhe duhet të jenë të mirorganizuara, kandidatët duhet të kenë qasje në media, por ne nuk mendojmë që gjithë këto kërkesa u përmbushën - tha zonja Glover. - Komisioni Qendror i Zgjedhjeve zhvilloi debate me karakter të politizuar dhe mori vendime jokonsistente".

Sipas saj, K.Q.Z. mund të kishte nxjerrë udhëzime më të mira dhe të kishte mbikëqyrur më mirë procesin, që të ruhej besimi i publikut tek zgjedhjet.

Po ashtu, komisionet zonale nuk kanë mundur të punojnë në mënyrë efikase, sepse u munguan materialet, afatet kohore u shkelën dhe nuk u arritën objektivat.

“Edhe për mediat kemi shqetësime; ato mbajtën anën e interesave politike të pronarëve, dhe KQZ nuk e zbatoi ligjin për mediat dhe kohën e barabartë të konkurrentëve” - theksoi zonja Glover.

Sipas raportit paraprak, pranë qendrave të votimit u vunë re votime në grup dhe parregullsi proceduriale.

Po ashtu, grupe veprimtarësh partiakë rrinin jashtë qendrave dhe mund të frikësonin zgjedhësit, ndaj besimi i publikut u minua.

Ambasada e SHBA në Tiranë vlerësoi raportin e OSBE/ODIHR-it, në një deklaratë të sajën, ku theksoi se ditën e zgjedhjeve nuk pati incidente madhore apo akte dhune.

Ambasada deklaroi se ndante shqetësimin e OSBE/ODIHR-it për blerjen e votave, ankesat për presione mbi votuesit, institucionet e politizuara zgjedhore dhe parregullsi të tjera.

Mendimi juaj

Trego komentet

XS
SM
MD
LG